Het wandelprogramma voor het voorjaar en de zomer 2022 vindt u in de agenda hieronder.
Wilt u liever eerst meer informatie over een bepaalde rondleiding of een rondleiding boeken voor een besloten gezelschap, neem dan contact met ons op.
AGENDA RUBRIEK OORLOG EN VREDE
Na een beleg van zeven weken waren eindelijk de Spanjaarden verdreven uit de gehate burcht Vredenborgh. De burgers van Utrecht eisten dat het kasteel gesloopt zou worden. Toen de autoriteiten treuzelden, was het volgens de overlevering Trijn van Leemput die kloekmoedig het heft in handen nam. Onder haar aanvoering trok op 2 mei 1577 een grote groep vrouwen naar de verlaten dwangburcht, en zette doortastend het houweel in de muren. Wie was deze onverschrokken Trijn van Leemput en wat dreef haar?
Let op: deze wandeling eindigt op een andere plaats dan waar de wandeling start.
De wandeling eindigt op de Zandbrug
Dode weerwerken: de forten Vossegat, Rijnauwen en Vechten
De Nieuwe Hollandse Waterlinie, wie heeft er in z’n schooltijd niet van gehoord? In de negentiende eeuw kwam deze 85 kilometer lange verdedigingslinie in verschillende fasen tot stand. Op de plaats waar ooit de Patriotten een schans hadden gebouwd om de Pruisen tegen te houden, verrees in 1819 Fort Vossegat. Het ging deel uitmaken van de eerste fortengordel rond Utrecht.
Toen de vroege forten door de komst van moderner geschut te dicht bij de stad bleken te liggen, werd een tweede fortengordel gebouwd. Fort bij Rijnauwen en Fort bij Vechten behoren tot de trotse overblijfselen van die nieuwe linie.
Wat gaat er schuil achter de imposante wallen en grachten van al deze ‘dode weerwerken’?
Ga mee op deze fietstocht langs de resten van Fort Vossegat, de forten bij Rijnauwen en Fort bij Vechten. De fietstocht start duurt ongeveer tweeënhalf à drie uur.
We stappen regelmatig af dus goed schoeisel wordt aangeraden, zeker als het geregend heeft. En natuurlijk bekijken we ook een fort van binnen: hoe moest de dienstplichtige soldaat daar zijn tijd doorkomen?
De ommuurde stad
Eeuwenlang lag de Domstad verscholen achter poorten, muren en torens. Deze imposante stadsverdediging is grotendeels teloorgegaan, maar op diverse plekken rond de oude binnenstad vind je nog altijd restanten die de fantasie prikkelen. Deze wandeling voert je langs een aantal plekken die vanaf 1122, toen Utrecht stadsrechten kreeg, een cruciale rol hebben gespeeld in de verdediging van de stad. Laat je bijpraten over de stadsbuitengracht, de roemruchte Tolsteegpoort en natuurlijk: de imposante, uit de 16e eeuw stammende bolwerken en bastions.
GILDE UTRECHT
Lange Smeestraat 7, 3511 PS Utrecht
Geopend op werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur
Telefoon: 030 2343252
E-mail:
IBAN: NL94RABO 0120 943 298
KvK: 41183482