Nieuw: het najaarsprogramma! Wij hebben dit jaar ook een najaarsprogramma samengesteld, met wandelingen en fietstochten waarvoor u zich individueel kunt inschrijven. Naast deze najaarswandelingen vindt u in de agenda wandelingen die aansluiten bij bijvoorbeeld tentoonstellingen en evenementen. Lees hier over onze rondleidingen bij de tentoonstelling "De ommuurde stad. Geschiedenis van een stadsverdediging".
U vindt alle wandelingen in de agenda hieronder. U kunt u meteen inschrijven en via iDEAL betalen. De bevestiging die u per e-mail ontvangt, is tevens uw bewijs van deelname. LEES HIER HET SPECIALE COVID-19 PROTOCOL.
Wilt u liever eerst meer informatie over een bepaalde rondleiding, neem dan contact met ons op.
AGENDA RUBRIEK OORLOG EN VREDE
Voor onze stad was de bevrijding op 7 mei 1945 uiteraard een buitengewone gebeurtenis. Er had zich veel afgespeeld in die zware oorlogsjaren en met name de Maliebaan speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol vanwege een aantal belangrijke mensen dat er woonde en instanties die er gevestigd waren. Denk aan Mussert en zijn NSB, verzetsstrijdster ‘Dr. Max’ en aartsbisschop Jan de Jong. Wij wandelen langs deze plekken die een belangrijke rol speelden in de Utrechtse oorlogsgeschiedenis en vertellen u de verhalen over de bezetting, verraad, onderduik en bevrijding.
De Unie van Utrecht is het begin geweest van wat we tegenwoordig kennen als het Koningkrijk der Nederlanden. De nagenoeg volstrekte vrijheid van denken en doen en het 'poldermodel' waar wij Nederlanders zo trots op zijn, vinden hier hun oorsprong. Deze wandeling gaat in op de tijd dat de Unie werd afgesloten. Het was een veel bewogen tijd, waarin de godsdiensttwisten tussen 'ketters' en 'papen' en onderlinge verdraagzaamheid grote punten in de samenleving vormden.