Gilde Utrecht heeft een zeer gevarieerd aanbod van rondleidingen. Vanwege de veelheid van thema's hebben we onze wandelingen en fietstochten in de catalogus ingedeeld in een aantal rubrieken, van Architectuur tot Zorg. Standaard duren wandelingen 1,5 uur maar langer is ook mogelijk.
Heeft u specifieke wensen wat betreft inhoud of doelgroep (bijvoorbeeld kinderen of mensen met een lichte beperking), dan maken we graag een rondleiding op maat voor u.
In ons protocol is opgenomen dat wij de Covid-19 maatregelen van de Veiligheidsregio Utrecht volgen. Er kunnen daarom maar een beperkt aantal mensen per gids mee. Bij grotere groepen zetten wij extra gidsen in.
De kosten blijven, ook bij inzet van meerdere gidsen, € 8,00 per persoon met een minimum tarief van € 24,00 per aangevraagde groep.
Kijk in de rubrieken hieronder om te zien welke wandeling - of fietstocht - het beste past bij uw gezelschap. Vul daarna het aanvraagformulier in. Bijzonderheden kunt u vermelden bij 'Opmerkingen'. Gilde Utrecht kan op aanvraag rondleidingen verzorgen in het Duits, Engels, Frans en Fries. We ontvangen uw verzoek graag uiterlijk vijf werkdagen voor de gewenste datum. Na ontvangst van het formulier nemen de medewerkers van de balie van Gilde Utrecht contact met u op (meestal op de eerstvolgende werkdag).
Wilt u liever eerst meer informatie, neem dan contact met ons op.
CATALOGUS RUBRIEK OORLOG & VREDE
Maar er was ook een ander Utrecht: dat van de studenten die Joodse kinderen hielpen onderduiken, van de verzetsmensen, de illegale telefooncentrale, de ambtenaren die onderduikadressen aan bonkaarten hielpen… Tijdens deze wandeling krijg je ook dat tweede, nog altijd bewonderenswaardige Utrecht uitvoerig te zien.
Wij geven rondleidingen in en rond de forten Aan de Klop, Blauwkapel, De Bilt en de vier Lunetten.
U hoort over de geschiedenis en het huidige gebruik en u ziet o.a. kazematten, bomvrije gebouwen en artillerieloodsen.
De Maliebaan speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol vanweg een aantal belangrijke mensen dat er woonde en instanties die er gevestigd waren. Denk aan Mussert en zijn NSB, verzetstrijdster Dr. Max en aartsbisschop Jan de Jong. We vertellen u de verhalen van deze en andere personen en doen een rondgang langs de panden die toen van groot belang waren.
De ommuurde stad
Eeuwenlang lag de Domstad verscholen achter poorten, muren en torens. Deze imposante stadsverdediging is grotendeels teloorgegaan, maar op diverse plekken rond de oude binnenstad vind je nog altijd restanten die de fantasie prikkelen. Deze wandeling voert je langs een aantal plekken die vanaf 1122, toen Utrecht stadsrechten kreeg, een cruciale rol hebben gespeeld in de verdediging van de stad. Laat je bijpraten over de stadsbuitengracht, de roemruchte Tolsteegpoort en natuurlijk: de imposante, uit de 16e eeuw stammende bolwerken en bastions.
Over de Utrechtse politie in oorlogstijd is, zoveel jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog, veel gezegd en geschreven.
Het is een moeilijke periode in de politiegeschiedenis. Onze Gildegidsen hebben de verhalen uit die tijd, de donkere verhalen, maar ook de verhalen van verzet en sabotage uitgezocht en verwerkt in deze rondleiding door een deel van Utrecht waar deze verhalen een rol hebben gespeeld.
Wandel langs de Utrechtse verdedigingswerken vanaf het begin van de jaartelling tot heden.
Over verzetsheldinnen, dappere huisvrouwen, onderduiksters, NSB ers en Duitse soldatenliefjes
Tijdens deze wandeling komt de, soms onderbelichte, rol van deze vrouwen aan bod bij o.a. de Februaristaking, het studentenverzet, het Utrechtse kindercomité, de Hongerwinter en Bijltjesdag.
GILDE UTRECHT
Lange Smeestraat 7, 3511 PS Utrecht
Geopend op werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur
Telefoon: 030 2343252
E-mail:
IBAN: NL94RABO 0120 943 298
KvK: 41183482