Rondleiding Aanvragen

Catalogus

Gilde Utrecht heeft een zeer gevarieerd aanbod van rondleidingen. Vanwege de veelheid van thema's hebben we onze wandelingen en fietstochten in de catalogus ingedeeld in een aantal rubrieken, van Architectuur tot Zorg. Standaard duren wandelingen 1,5 uur maar langer is ook mogelijk.

Heeft u specifieke wensen wat betreft inhoud of doelgroep (bijvoorbeeld kinderen of mensen met een lichte beperking), dan maken we graag een rondleiding op maat voor u.

In ons protocol is opgenomen dat wij de Covid-19 maatregelen van de Veiligheidsregio Utrecht volgen. Er kunnen daarom maar een beperkt aantal mensen per gids mee.  Bij grotere groepen zetten wij extra gidsen in. 

De kosten blijven, ook bij inzet van meerdere gidsen, € 8,00 per persoon met een minimum tarief van € 24,00 per aangevraagde groep.  

 

Aanvragen

Kijk in de rubrieken hieronder om te zien welke wandeling - of fietstocht - het beste past bij uw gezelschap. Vul daarna het aanvraagformulier in. Bijzonderheden kunt u vermelden bij 'Opmerkingen'. Gilde Utrecht kan op aanvraag rondleidingen verzorgen in het Duits, Engels, Frans en Fries. We ontvangen uw verzoek graag uiterlijk vijf werkdagen voor de gewenste datum. Na ontvangst van het formulier nemen de medewerkers van de balie van Gilde Utrecht contact met u op (meestal op de eerstvolgende werkdag).

Wilt u liever eerst meer informatie, neem dan contact met ons op.

CATALOGUS RUBRIEK BINNENSTAD


 • Algemene stadswandeling

  domtoren vanuit zadelstraat
  Utrecht was in de Middeleeuwen een belangrijke  stad. In het stratenpatroon van de binnenstad is nog veel van deze tijd terug te vinden. Uw gids voert u mee langs verschillende overblijfselen uit die tijd. Als u Utrecht niet kent is dit een mooie manier om de stad wat beter te leren kennen, maar ook voor Utrechters een ideale gelegenheid om meer over de eigen stad te weten te komen.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Architectuur, Binnenstad
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details / Aanvragen

 • Architectuur begin 20ste eeuw

  architectuur binnenstadAan het begin van de 20e eeuw is de oude binnenstad van Utrecht verrijkt met tal van intrigerende gebouwen in verschillende stijlen. De neostijlen grepen nog terug op vroegere bouwtrends, maar er dienden zich ook volstrekt nieuwe stijlen aan. Denk aan de Amsterdamse School, aan Jugendstil/Art Nouveau en aan het stempel dat Gerrit Rietveld op de architectuur drukte.

  Met uw gildegids lopen we langs beeldbepalende gebouwen uit de periode. Wedden dat je de binnenstad na de rondleiding met andere ogen bekijkt?

  8 euro (korting voor U-pashouders en kinderen t/m 12 jaar)
  Architectuur, Binnenstad
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details / Aanvragen

 • Arrangement: Stadswandeling met aansluitend een High Tea

  domtoren vanuit zadelstraatStadswandeling met aansluitend een High Tea

  Gezellig met vrienden en/of familie de historische stad Utrecht bezoeken. In de middag kunt u onder begeleiding van een Gildegids de stad Utrecht verkennen. De gids laat u interessante bezienswaardigheden zien en vertelt daarbij de nodige en leuke wetenswaardigheden. De rondleiding van anderhalf uur eindigt bij ZiZo aan de Oudegracht. ZiZo is niet zomaar een eetcafé maar een eetcafé waar mensen met een beperking werken en met liefde voor u klaar staan. De High Tea bestaat uit een variatie van hartige en zoete versnaperingen met onbeperkt thee.

  Prijs per persoon: € 23,--.

  Dit arrangement is niet op zondag te boeken!

  € 23,-
  Binnenstad, Divers
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Arrangement: Stadswandeling met aansluitend lunch

  domtoren vanuit zadelstraatStadswandeling met aansluitend lunch

  Gezellig met vrienden en/of familie de historische stad Utrecht bezoeken. Vanaf 10.00 uur in de ochtend kunt u onder begeleiding van een Gildegids de stad Utrecht verkennen. De gids laat u interessante bezienswaardigheden zien en vertelt daarbij de nodige en leuke wetenswaardigheden. De rondleiding van anderhalf uur eindigt bij ZiZo aan de Oudegracht. ZiZo is niet zomaar een eetcafé maar een eetcafé waar mensen met een beperking werken en met liefde voor u klaar staan. De lunch bestaat uit een kopje soep, 2 heerlijk belegde vega broodjes en koffie of thee naar keuze.
   
  Prijs per persoon: € 21,--.
   
  Dit arrangement is niet op zondag te boeken!
   
  € 21,-
  Binnenstad, Divers
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Beelden en gevelstenen (lantaarnconsoles)

  gevelsteen lutherse zwaan
  De gehele binnenstad van Utrecht is opgesierd met beeldhouwwerken, groot en klein. Soms prominent aanwezig, soms heel onopvallend. Onder de reliëfs aan de muren en onder de lantaarnpalen langs de grachten zitten ware kunstwerkjes verborgen. Uw gids neemt u mee langs een aantal van deze kunstwerkjes en vertelt erover. U zult verbaasd zijn hoe rijk de Utrechtse binnenstad versierd is!

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Kunst
  Janskerkhof, beeld van Anne Frank
  Details / Aanvragen

 • Bomenwandeling

  amberboomJong zijn, mooi en dynamisch, dan tel je mee in de mensenwereld! Hoe anders is dat in de bomenwereld. Oud, en gerimpeld zijn, dat geeft pas aanzien. Onze bomengids leidt je langs bomen van zo’n 30 soorten. Gaandeweg komen je zintuigen op scherp te staan: zie de bloeiende (vaak al vanaf april) ) meidoorn, ruik het zoete aroma van de lindeboom, laat je gehoor strelen door een ruisende populier. Ontdek waarom sommige Utrechtse bomen zo worden gekoesterd, maar ook waarom de boom niet altijd onze beste vriend is.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Natuur
  Mariaplaats, ingang conservatorium
  Details / Aanvragen

 • De jaren 1940-1945 in Utrecht

  utrecht 75 jaar bevrijd

  In de oorlogsjaren had Utrecht twee gezichten. Vooral de centrale ligging maakte dat de bezetter hier op vele manieren aanwezig was. Aan de Maliebaan, het Nederlandse ’Unter den Linden’, hadden beruchte Duitse instanties hun hoofdkwartier. En bij deportaties bewees de stad als spoorwegknooppunt goede diensten.

  Maar er was ook een ander Utrecht: dat van de studenten die Joodse kinderen hielpen onderduiken, van de verzetsmensen, de illegale telefooncentrale, de ambtenaren die onderduikadressen aan bonkaarten hielpen… Tijdens deze wandeling krijg je ook dat tweede, nog altijd bewonderenswaardige Utrecht uitvoerig te zien.

   

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, OorlogEnVrede

  Details / Aanvragen

 • De noordelijke binnenstad met andere ogen

  noordelijke binnenstadDe noordelijke binnenstad met andere ogen 

  Misschien ken je het fenomeen: je kent een bepaald stadsdeel als je broekzak, tenminste dat denk je, tot je van iemand hoort wat er zich lang geleden in deze of gene straat heeft afgespeeld, hoe ingrijpend dat is geweest, en dat je er tot op de huidige dag de sporen van kunt zien. Vanaf dat moment kijk je met andere ogen.  
   
  Dat is het precies het idee van deze wandeling. We komen langs allerlei plekken waar menigeen langs loopt of fietst zonder er aandacht aan te schenken. Wedden dat jij na afloop een heel ander stadsdeel ziet? Wandel mee door de noordelijke binnenstad, ervaar hoe de historie tot leven komt. Ontdek de vroegste zorginstellingen, verbaas je over de machtspelletjes van de aristocratie in het verleden en maak kennis met de talrijke verborgen plekjes. 
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Wijken
  Janskerkhof, beeld van F.C. Donders
  Details / Aanvragen

 • Fietstocht architectuur rondom het stadscentrum

  louis hartlooper complexTijdens deze anderhalf uur durende fietstocht bezichtigen we gebouwen uit verschillende bouwstijlen en bouwperiodes.
  We starten in het centrum vanaf de Neude en eindigen de fietstocht bij het Wilhelminapark. Onderweg fietsen we langs gebouwen van de Amsterdamse school, de nieuwe zakelijkheid, De Stijl en andere interessante bouwwerken. Via de nieuwe brug fietsen we richting het kantoorgebouw van de RABO. Vervolgens werpen we een blik op Villa Jongerius en gaan we via de Jutfaseweg naar de Tolsteegbrug waar zich het Louis Hartlooper complex bevindt. Vervolgens komt de chauffeurswoning van Rietveld aan bod en fietsen we langs de eerste flats in Utrecht die in opdracht van woningbouwvereniging Het nieuwe Woonhuis, werden gebouwd. Langs huizen van de Woningbouw Utrecht, met beeldhouwwerken van Hildo Krop, vervolgen we onze weg via een mooie muurschildering richting Het Rietveld Schröderhuis. We eindigen tenslotte in het Wilhelminapark

  8 euro (korting voor U-pashouders en kinderen tot 12 jaar)
  Architectuur, Binnenstad

  Details / Aanvragen

 • Glaswandeling

  In samenwerking met het Nationaal Glasmuseum Leerdam is een aantal jaar geleden door Gilde Utrecht een stadswandeling over bijzonder glas, waaronder glas in lood, ontwikkeld.

  Uw gids leidt u tijdens deze wandeling langs diverse voorbeelden van (Art Nouveau) glaskunst in het centrum van de stad. Naast aandacht voor glas is er ook veel aandacht voor andere details die te herkennen zijn als Art Nouveau.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Kunst
  Willemsplantsoen 12
  Details / Aanvragen

 • Het nieuwe stadshart


  hoog catharijne ingangDe komende jaren wordt het Smakkelaarspark gerealiseerd. Drie woontorens, een buurtgebouwtje en twee bruggen. Aan de Croeselaan verschijnt de Galaxy toren en het gebouw Wonderwoods dat een bijna geheel groene gevel gaat krijgen. Of de geplande bebouwing op het Westplein nog doorgaat weet niemand. 

  Tijdens deze wandeling, onder leiding van uw Gildegids hoort u van alles over het vernieuwde stadshart (reeds gereed en nog te ontwikkelen!). 
   
  De wandeling start en eindigt bij TivoliVredenburg 
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Hofjes en steegjes

  domtoren vanuit zadelstraat
  Utrecht was in de Middeleeuwen een belangrijke  stad. In het stratenpatroon van de binnenstad is nog veel van deze tijd terug te vinden. Uw gids voert u mee langs verschillende overblijfselen uit die tijd. Als u Utrecht niet kent is dit een mooie manier om de stad wat beter te leren kennen, maar ook voor Utrechters een ideale gelegenheid om meer over de eigen stad te weten te komen.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Architectuur, Binnenstad
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Huisnummers zijn leuk!

  bijzonder huisnummerWandel mee langs huizen met typisch Utrechtse nummers: 113-B-Bis-A bijvoorbeeld. We lopen door straten bij het oude Stadhuis en horen over de Utrechts bis-nummering. Wanneer ontstond die en waarom? Wat zijn de regels en waarom is het anders op pleinen en kades en in winkelstraten?

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  Stadhuisbrug
  Details / Aanvragen

 • Karel V

  karel vWaarom heet het luxe Utrechtse hotel Karel V? Welke sporen heeft deze 'Koning van Hispanje' zoals we hem in het Wilhelmus bezingen, achtergelaten in Utrecht. 
  Zijn motto was 'Plus Ultre', zijn rijk werd steeds groter en de zon ging er nooit onder. We zien de sporen uit de zestiende eeuw van deze Karel V in Utrecht bijvoorbeeld in het stadhuis. Maar er is ook een dwangburcht, er zijn bastions en we hebben zelfs onze Paus aan hem te danken!

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Kerken in Utrecht

  augustinuskerk
  Tijdens deze wandeling gaat u op ontdekkingstocht naar enkele (verdwenen of deels verdwenen) kerken in de omgeving van het Domplein. Waarom zijn er kerken verdwenen en hoe komt het dat ze er nu zo anders uitzien. Aan de hand van deze verdwenen (of niet verdwenen) kerken zien we de kerkelijke ontwikkelingen die in de loop van de tijd hebben plaatsgevonden in de stad. 

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Religie
  Domplein 9, naast de Domtoren
  Details / Aanvragen

 • Kinderwandeling: Leer Utrecht Kennen

  kinderwandeling tekening mieke dorresteijnKinderrondleiding.
  Wil je weten wat de Romeinen en de Vikingen in Utrecht kwamen doen? Waarom de kleuren van FC Utrecht rood en wit zijn? Wat ‘kraankinderen’ zijn? Of hoe die grote kogels in de kerktoren zijn gekomen? Loop dan eens mee met een wandeling voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar.
  Door te luisteren naar leuke, spannende verhalen, goed rond te kijken en het oplossen van raadsels komen kinderen op een speelse wijze veel te weten over de stad en zijn geschiedenis.

  Zeer geschikt voor kinderfeestjes!

  Tussentijds is er een kleine, passende traktatie en aan het einde van de rondleiding een herinnering aan de verkenning van de stad om mee naar huis te nemen.
  De wandeling start en eindigt op het Domplein en duurt circa 1 tot 1 ½ uur.
  De kosten zijn € 40,00 voor 6 kinderen en maximaal 2 begeleiders (elk kind extra € 4,00 per kind tot een maximum van 8 kinderen)


   


  Binnenstad
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Kloosters en zorg in de middeleeuwen en later

  kloosterhof catharijneconvent 2In de middeleeuwen telde de Utrechtse binnenstad meer dan twintig kloosters. Een aantal daarvan hield zich ook met zorg bezig. Er waren ook gasthuizen waar men zieken verpleegde of onderdak bood aan pelgrims. Na de reformatie verdwenen veel kloostergebouwen of kregen ze een andere bestemming. Het voormalige Regulierenklooster kreeg alsnog een zorgfunctie en werd weeshuis.

  De wandeling start en eindigt bij het Catharijneconvent

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Religie, Zorg
  Catharijneconvent, binnenplaats
  Details / Aanvragen

 • Langs deuren en poorten door de geschiedenis

  poort pandhof oorspronkelijkBuitendeuren, we nemen zelden de moeite om ze goed te bekijken. Terwijl ze verrassend veel kunnen openbaren over wat erachter ligt. De bewoners, het huis, de soms veelbewogen geschiedenis daarvan.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  Janskerkhof, beeld van F.C. Donders
  Details / Aanvragen

 • Langs sporen van slavernij in Utrecht

  slavernij lantaarnconsole demondriaan1

  Utrecht is altijd een stad zonder zeehaven geweest. Waarom vinden we dan toch ook hier sporen van de slavenhandel? Wandel mee langs Utrechtse locaties met een bedenkelijk of juist respectabel verleden. Langs huizen waar VOC-dienaren en plantagehouders woonden, waar voormalige tot slaaf gemaakten en vrijgelatenen terechtkwamen – of waar voorvechters van de afschaffing van slavernij hun domicilie hadden. Ontdek de lang verzwegen geschiedenis en hoor de verhalen over de Utrechtse betrokkenheid bij het Nederlandse slavernijverleden.

  .

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  Stadhuis (Korte Minrebroederstraat)
  Details / Aanvragen

 • Literaire wandeling

  ingmar heytzeUtrecht is Unesco 'City of Literature', deze titel verkreeg de stad in 2017.  De stad kent dan ook een grote verscheidenheid aan literaire activiteiten, boekhandels, dichters en schrijvers. Maar ook op straat is veel literatuur te vinden.  De wandeling gaat langs verschillende plekken met literaire uitingen geschreven, gebeiteld of geschilderd op muren, pilaren en andere vlakken. Dit aangevuld met andere uitingen in geschriften over de mooie stad Utrecht.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Kunst

  Details / Aanvragen

 • Moderne architectuur

  tivolivredenburgTijdens deze wandeling ziet u vooral het Utrecht van de 20ste eeuw: van Nieuwe Zakelijkheid tot Postmodernisme.  We bekijken verschillende fraaie voorbeelden van wooncomplexen gebouwd volgens het principe van de Nieuwe Zakelijkheid.

  Later in de 20ste eeuw wordt het winkel en kantorencomplex Hoog Catharijne gebouwd. Het plan was vanaf het begin omstreden, vooral ook om de afbraak die daarvoor nodig was. Uiteindelijk wordt Hoog Catharijne in september 1973 officieel geopend, en  in de loop der jaren op verschillende moment opgeknapt en aangepast tot de totale facelift die het de afgelopen jaren heeft ondergaan. 
  Voorbeelden van Postmodernisme vinden we op de Ganzenmarkt, en in de innovatieve verbouwing van het oude stadhuis door Miralles.  

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Architectuur, Binnenstad

  Details / Aanvragen

 • Ommuurde stad

  ommuurde stad stservaastorenDe ommuurde stad

  Eeuwenlang lag de Domstad verscholen achter poorten, muren en torens. Deze imposante stadsverdediging is grotendeels teloorgegaan, maar op diverse plekken rond de oude binnenstad vind je nog altijd restanten die de fantasie prikkelen. Deze wandeling voert je langs een aantal plekken die vanaf 1122, toen Utrecht stadsrechten kreeg, een cruciale rol hebben gespeeld in de verdediging van de stad. Laat je bijpraten over de stadsbuitengracht, de roemruchte Tolsteegpoort en natuurlijk: de imposante, uit de 16e eeuw stammende bolwerken en bastions.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, OorlogEnVrede
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Onderwijs in Utrecht door de eeuwen heen

  speelplaats havelozeschool 1900Van armenschool tot onderwijs in het weeshuis, parochieschool of universiteit. Wandel mee en ervaar het tastbare verleden van het Utrechtse onderwijs.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details / Aanvragen

 • Politie in Utrecht tijdens WOII

  maliebaan tijdens woIIOver de Utrechtse politie in oorlogstijd is, zoveel jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog, veel gezegd en geschreven.
  Het is een moeilijke periode in de politiegeschiedenis. Onze Gildegidsen hebben de verhalen uit die tijd, de donkere verhalen, maar ook de verhalen van verzet en sabotage uitgezocht en verwerkt in deze rondleiding door een deel van Utrecht waar deze verhalen een rol hebben gespeeld. 

  € 8,00 per persoon
  Binnenstad, OorlogEnVrede
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Rondom de Jacobikerk

  jacobikerkAl rond het jaar 1000 bevond zich in dit noordelijke punt van de stad al een haven en een handelsnederzetting.
  Het gebied kent een rijke geschiedenis van handel, religie, opstand, verdediging en stadsvernieuwing.

   

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad

  Details / Aanvragen

 • Rondom het Nicolaaskerkhof

  nicolaikerkDe vroomheid, de schoonheid, de jeugd, de dood, de waanzin en de ouderdom troffen hier te zamen’.
  Aan de hand van dit gedicht van Clare Lennart gaan we de rijke geschiedenis van het zuidelijke puntje van de binnenstad tot leven brengen.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  Nicolaaskerkhof, naast het Centraal Museum
  Details / Aanvragen

 • Stadskastelen

  oudaenKijkt u wel eens naar de gevels? De binnenstad van Utrecht telt 23 stadskastelen, de meeste daarvan aan de Oudegracht. Ze werden gebouwd tussen ongeveer 1175 en 1500 en zagen er vaak heel weerbaar uit. Sommigen zijn door verbouwingen niet meer als zodanig te herkennen, maar ze blijven interessant.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details / Aanvragen

 • Tussen Oudaen en Weerdpoort

  weerdpoort restantBij de wandeling 'Tussen Oudaen en Weerdpoort' maakt u kennis met het Noordelijk deel van de Oudegracht.
  In 950 werd dit deel van de Oudegracht al gegraven. We lopen langs de gracht en de omringende straten. We bekijken de haiku in de Pauwstraat, de watertoren op het Lauwerhof, het Nijntjepleintje, het borstbeeld van Anton Geesink en natuurlijk komen we langs het woonhuis van Trijn van Leemput en het klooster van de zusters Augustinessen.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad

  Details / Aanvragen

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... het jaar 1122

  mariaplaats beeld hendrikIVIn het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... het jaar 1122.

  € 8,00 p.p. met U-pas € 3,00
  Binnenstad
  Mariaplaats, ingang conservatorium
  Details / Aanvragen

 • Utrecht en de Universiteit

  graaf jan van nassau met academiegebouw
  Sinds 1636 is Utrecht universiteitsstad. Wij lopen langs plekken en gebouwen waar de geschiedenis van stad en universiteit elkaar ontmoeten.

  De Utrechtse Universiteit werd opgericht in maart 1636 en werd gevestigd in panden in de binnenstad. Sinds 1967 zijn de meeste faculteiten verhuisd naar de Uithof (Utrecht Science Park). Enkele echter zijn achtergebleven in het historische centrum, in oude panden met hun rijke geschiedenis. Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van deze panden en hun bijzondere bewoners? Wilt u horen waarom het ruim vijf jaar moest duren voordat er een ontwerp van het Academiegebouw kon worden goedgekeurd? En voor wie het Paleis aan de Wittevrouwenstraat - de huidige universiteitsbibliotheek - werd gebouwd?

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad

  Details / Aanvragen

 • Utrecht in de Gouden eeuw

  utrecht in de gouden eeuwHet tijdvak tussen circa 1580 en 1674 was ook voor de Utrecht een bloeiperiode o.a. door de vele bouwactiviteiten zoals woonhuizen en verdedigingswerken, de opkomst van de vermaarde Utrechtse schilderschool, vestiging van goud- en zilversmeden, de stichting van de universiteit in 1636, grote bierbrouwerijen langs de Oudegracht, immigratie uit Vlaanderen, enz.
  We wandelen door het historisch centrum van Utrecht waar deze bloei haar sporen heeft achtergelaten.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details / Aanvragen

 • Utrecht in de jaren '50, '60 en '70

  terras lidobarHoe was het om in de jaren '50, 60 en '70 op te groeien in Utrecht? De stad is in al die decennia erg veranderd, maar veel herinneringen en oude beelden bieden een mooi inkijkje in die tijd. Zo was het Vreeburg lange tijd een grote parkeerplaats en de Leidseweg ter hoogte van het station een belangrijk werk- en winkelgebied. 
  Als u zelf bent opgegroeid in Utrecht dan weet u nog waar toen de markt en de dure winkels te vinden waren en hoe het stationsgebied eruit zag. 

  Misschien was Utrecht in die jaren een suf provinciestadje, maar onder de oppervlakte, vooral ook in onopvallende werfkelders was van alles te doen. Utrecht had en heeft vele kroegen, disco’s en nachtclubs. 
  Tijdens deze rondleiding door het recente verleden van Utrecht gaan we ook op zoek naar de legendarische uitgaansgelegenheden van toen; van De Palace via Limburgia, Cartouche, De Raadskelder en de Tregter naar Rutecks. Rondleider Theo van Vliet, zelf opgegroeid in Utrecht, neemt u mee naar zijn jeugd, naar de plekken waar hij werkte, winkelde en al spijbelend, in z’n spijkerjack, aan de bar kon zitten, waar hij uitging en zijn vrienden ontmoette.
   
  € 8,00
  Binnenstad
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Utrecht in de verdediging

  ommuurde stad waterpoort plompetorengracht

  Wandel langs de Utrechtse verdedigingswerken vanaf het begin van de jaartelling tot heden.

  We bekijken het Castellum bij de Dom, en ook de Buurkerk en de Utrechtse wapenindustrie krijgen aandacht. 
  Door de nieuwe stadsontwikkeling rondom het station kunnen we gelukkig steeds meer zien van de resten van kasteel Vredenburg. 
  Ook de recentere verdedigingswerken van de Hollandsche waterlinie zijn in Utrecht zichtbaar..
   
   
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, OorlogEnVrede
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Utrechtse schilders uit de Gouden eeuw

  utrechtse schildersWist u dat Rembrandt en Rubens zijn geïnspireerd door onze Utrechtse schilders? Tijdens deze wandeling gaan we langs de ateliers en woonhuizen van bekende en minder bekende Utrechtse schilders. Ook bekijken we de tekenschool.

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Kunst

  Details / Aanvragen

 • Verborgen oasen: groen in de stad

  pandhof mariakerk

  Ken je hem, de oudste boom van Utrecht die al 228 jaar op dezelfde plek staat? Vroeger maakte hij deel uit van het eerste openbare park van de stad. Want groen is ook in de verstedelijkte Utrechtse omgeving al eeuwenlang volop te vinden. Aanvankelijk ging het alleen om funcioneel weidegroen: voor de dieren, boomgaarden en moestuinen. Maar later kwam ook het decoratieve aspect erbij, met bloemen, hekjes en kunst.

  Inmiddels weten we: groen is goed is voor onze gezondheid en ons welbevinden. Daarnaast speelt het een rol bij de waterhuishouding en biodiversiteit - en bovendien kan het helpen de effecten van geluidsoverlast te beperken. Groen moet. En ze zijn her en der in Utrecht vinden, die vaak wat verborgen groene oasen om te recreëren, voedsel te verbouwen of de stad mee te verfraaien. Wandel mee vanaf de plek waar Utrechts oudste boom staat en ontdek deze groene oasen in de stad!

   

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Natuur
  Laan van Puntenburg, achter de Inktpot
  Details / Aanvragen

 • Vermaak en uitgaan in Utrecht

  foto bij vermaak in utrecht
  Kermissen, bioscopen, kroegen, disco’s, werfkelders en nachtclubs. Allemaal gelegenheden waar Utrechters vroeger en nu uitgingen. Wandel mee en
  kijk waar ze gevestigd waren.

   

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  TivoliVredenburg, bij restaurant het Gegeven Paard buiten
  Details / Aanvragen

 • Vertier en plezier door de eeuwen heen

  sint maartenOver de Kermis, het St. Maartensfeest, sportende studenten op de Maliebaan, het concert van de kleine Mozart, het pierement van De Fluyter maar ook ravothuizen, tapperijen en zelfs terechtstellingen!
  In de stad was altijd veel te doen. Laat u verrassen en ervaar waar de Utrechters zich mee bezighielden!

  Deze wandeling start op het Domplein en einidigt op de Mariaplaats 

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  Domplein 16, Bar Walden
  Details / Aanvragen

 • Wat maakt Utrecht uniek?

  oudegracht werftrap en domtorenWat Utrecht echt uniek maakt

  Eeuwennoude grachten? - prachtig hoor. Maar beroemde grachtensteden vind je overal ter wereld. Voor werven, werfkelders en consoles (de gebeeldhouwde afbeeldingen onder lantaarns) daarentegen moet je echt in Utrecht zijn. Benieuwd hoe ze zijn ontstaan? Ga dan mee op ontdekkingstocht. En passant vertelt de gilderondleider je alles over stadsrechten en handel, over stegen, hofjes en trappen. We beginnen deze wandeling in (!) het oude stadhuis en eindigen op het Ledig Erf.                                                                       
   
   
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Zeven Steegjes
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Wijken
  in overleg met gids
  Details / Aanvragen

 • Zorg en hulpverlening door de eeuwen heen

  gasthuis

  Zorg- en hulpverlening door de eeuwen heen

  We zijn gewend aan een overheid die op allerlei manieren zorg draagt voor zijn burgers. Toch is dat een relatief nieuwe verworvenheid, daterend van na de Tweede Wereldoorlog. Hoe was de zorg in vroeger eeuwen geregeld? Waar konden bijvoorbeeld de kruisvaarders terecht na hun kruistocht? En de reizende pelgrims op weg naar Santiago del Compostella? Wat gebeurde er destijds met al die ouderloze kinderen, al die zieken, armen, daklozen? Wie trokken zich hun lot aan?

  Laat je er alles over vertellen tijdens boeiende rondwandeling door het Museumkwartier.

   

  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Zorg

  Details / Aanvragen

* is een verplicht veld

Uw contactgegevens:

Ongeldige invoer - graag uw naam invoeren
Ongeldige invoer - graag uw e-mail adres invoeren
Ongeldige invoer - graag uw straatnaam en huisnummer invoeren
Ongeldige invoer - graag uw postcode invoeren
Ongeldige invoer - graag uw plaatsnaam invoeren
Ongeldige invoer - graag uw telefoonnummer invoeren
Ongeldige invoer

Specificaties van uw aanvraag:

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer - het aantal deelnemers moet een getal zijn

U kunt hieronder aanvullende specificaties geven over uw aanvraag, zoals speciale interesses, bijzonderheden van de groep, e.d.

Ongeldige invoer

Nieuwsgierig naar onze activiteiten?
Schrijf je hier dan in voor  onze nieuwsbrief

GILDE UTRECHT
Lange Smeestraat 7, 3511 PS Utrecht
Geopend op werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur

Telefoon: 030 2343252
E-mail:
IBAN: NL94RABO 0120 943 298
KvK: 41183482

© Gilde Utrecht - 2022

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommige cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van de site; andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren. U gaat hiermee akkoord door verder te gaan op onze website. Zie onze Privacyverklaring.
Ok