Gilde Utrecht heeft een zeer gevarieerd aanbod van rondleidingen. Vanwege de veelheid van thema's hebben we onze wandelingen en fietstochten in de catalogus ingedeeld in een aantal rubrieken, van Architectuur tot Zorg. Standaard duren wandelingen 1,5 uur maar langer is ook mogelijk.
Heeft u specifieke wensen wat betreft inhoud of doelgroep (bijvoorbeeld kinderen of mensen met een lichte beperking), dan maken we graag een rondleiding op maat voor u.
In ons protocol is opgenomen dat wij de Covid-19 maatregelen van de Veiligheidsregio Utrecht volgen. Er kunnen daarom maar een beperkt aantal mensen per gids mee. Bij grotere groepen zetten wij extra gidsen in.
De kosten blijven, ook bij inzet van meerdere gidsen, € 8,00 per persoon met een minimum tarief van € 24,00 per aangevraagde groep.
Kijk in de rubrieken hieronder om te zien welke wandeling - of fietstocht - het beste past bij uw gezelschap. Vul daarna het aanvraagformulier in.
Bijzonderheden kunt u vermelden bij 'Opmerkingen'. Gilde Utrecht kan op aanvraag rondleidingen verzorgen in het Duits, Engels, Frans en Fries.
We ontvangen uw verzoek graag uiterlijk vijf werkdagen voor de gewenste datum. Na ontvangst van het formulier nemen de medewerkers van de balie van Gilde Utrecht contact met u op (meestal op de eerstvolgende werkdag).
Wilt u liever eerst meer informatie, neem dan contact met ons op.
CATALOGUS RUBRIEK STADSONTWIKKELING
Wandel mee over De Uithof, de voormalige Johannapolder. Waar vroeger een van de eerste kloosters rond Utrecht gesticht werd, ligt nu het Utrecht Science Park (USP). Hier werken de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht naast elkaar. Er zijn hechte samenwerkingsverbanden met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, onderzoeksinstellingen van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en private onderzoeksinstellingen.Uit een voormalig agrarisch gebied is een wijk ontstaan waar moderne architectuur met de oorspronkelijke natuur verbonden is. Tijdens deze wandeling begint het verhaal rond het jaar 1100 en eindigt in het nu.
Fotobron: Boerderij De Uithof @1974 | Utrechts Archief
Vroeger voeren er sloepen met fruit en groenten over de Utrechtse Minstroom en de Biltse Grift, nu zijn ze alleen nog voor kano’s geschikt.Tijdens deze wandeling volgen we de (verborgen) waterlopen in Utrecht en komt de geschiedenis tot leven. Ook bieden de waterlopen natuur in de sstad en is er aandacht voor de architectuur die we onderweg tegenkomen.
Let op: Het is een stevige wandeling van 2 uur
De wandeling start bij de Abstederbrug en eindigt bij de Alexander-Numankade
Waar begint de Minstroom, hoe loopt hij verder en waar komt hij uit? Dit is een stevige wandeling langs verborgen waterlopen met een oude geschiedenis.
Leidsche Rijn is het nieuwe stadsdeel van Utrecht. Het gebied kent een rijke geschiedenis, die bij de bouw van de huizen werd blootgelegd. Zo is een Romeins schip opgegraven en is op verschillende plaatsen de oude Romeinse weg, de Limesweg, met wachttorens zichtbaar gemaakt.
De Maliebaan is ooit aangelegd voor het vermaak van de studenten in Utrecht. In de loop van de tijd is er echter veel veranderd en is zij geworden tot de statige weg die wij nu kennen, een weg met een zeer gevarieerd verleden.
Wandel mee langs een kanaal dat al snel te smal was. Waar beurtschippers wachtten en industrie haar plek vond.
We wandelen langs het noordelijke gedeelte van het Merwedekanaal, tussen de wijken Lombok en Oog in Al. U hoort alles over historie, waterstaat, mensen en gebouwen.
Langs Utrecht-oost liep een spoorbaan, bekend en toch niet zo, van Blauwkapel tot aan Lunetten! Liep, want de spoorlijn is niet meer compleet. Vanaf 1939 is er geen vervoer meer van reizigers. De spoorlijn is ook berucht vanwege de chloortreinen die via deze lijn door de stad denderden. Ook heeft de lijn een heel "donkere kant" die te maken heeft met het wegvoeren van Joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de vernietigingskampen. Tegenwoordig is de spoorlijn in gebruik om bezoekers naar het Spoorwegmuseum te brengen.
Deze wandeling start bij het Hieronymusplantsoen en eindigt bij begraafplaats Kovelswade
Nog niet zo lang geleden was hier het veilinggebied! Wat is er nog van over, wat verdwijnt en wat wordt ingepast in nieuwbouw?
De Bemuurde Weerd was een plek met industrie, maar wat gebeurde er aan de overkant van de Vecht? Was daar ook bedrijvigheid of was het een Utrechts Versailles?
Wereldschokkende details komen aan de orde, maar ook een verhaal over pracht en praal. Naast deze verdwenen bedrijvigheid, besteden we ook aandacht aan meer recente bedrijvigheid en de bestaande toestand, een gloednieuwe stadswijk.