Gilde Utrecht heeft een zeer gevarieerd aanbod van rondleidingen. Vanwege de veelheid van thema's hebben we onze wandelingen en fietstochten in de catalogus ingedeeld in een aantal rubrieken, van Architectuur tot Zorg. Standaard duren wandelingen 1,5 uur maar langer is ook mogelijk.
Heeft u specifieke wensen wat betreft inhoud of doelgroep (bijvoorbeeld kinderen of mensen met een lichte beperking), dan maken we graag een rondleiding op maat voor u.
In ons protocol is opgenomen dat wij de Covid-19 maatregelen van de Veiligheidsregio Utrecht volgen. Er kunnen daarom maar een beperkt aantal mensen per gids mee. Bij grotere groepen zetten wij extra gidsen in.
De kosten blijven, ook bij inzet van meerdere gidsen, € 8,00 per persoon met een minimum tarief van € 24,00 per aangevraagde groep.
Kijk in de rubrieken hieronder om te zien welke wandeling - of fietstocht - het beste past bij uw gezelschap. Vul daarna het aanvraagformulier in. Bijzonderheden kunt u vermelden bij 'Opmerkingen'. Gilde Utrecht kan op aanvraag rondleidingen verzorgen in het Duits, Engels, Frans en Fries. We ontvangen uw verzoek graag uiterlijk vijf werkdagen voor de gewenste datum. Na ontvangst van het formulier nemen de medewerkers van de balie van Gilde Utrecht contact met u op (meestal op de eerstvolgende werkdag).
Wilt u liever eerst meer informatie, neem dan contact met ons op.
CATALOGUS RUBRIEK WIJKEN
De noordelijke binnenstad met andere ogen
Rijnsweerd is een gevarieerde woonwijk maar ook een kantorenwijk uit 70-80 er jaren. De ‘Goudkust’, de ‘Apenrots’, het ‘Verzonken Schip’, het oude en nieuwe Provinciehuis en de oorsprong van de voormalige buitenplaatsen Bloeyendael en Groenestein een nog meer leren wij op deze fietstocht kennen.
Het hedendaagse Utrecht is rijk aan fantasievolle muurschilderingen, verspreid over zowel de binnenstad als andere wijken. Omdat er achter tal van schilderingen verrassende verhalen schuilgaan, selecteerden onze Gildegidsen 18 van deze parels in Utrecht noordoost-west.
Deze nieuwe wandeling geeft je een rijkgeschakeerd beeld van de diverse onderwerpen en stijlen. Een feest voor oog en oor kortom, en wie weet put je er ook nog inspiratie uit voor je eigen buurt.
Leidsche Rijn is het nieuwe stadsdeel van Utrecht. Het gebied kent een rijke geschiedenis, die bij de bouw van de huizen werd blootgelegd. Zo is een Romeins schip opgegraven en is op verschillende plaatsen de oude Romeinse weg, de Limesweg, met wachttorens zichtbaar gemaakt.
De wijk Lombok ligt aan de westkant van de stad Utrecht. Het is vanouds een arbeiderswijk. Een wijk met een rijke historie en veel veranderingen.
Lunetten, saaie bloemkoolwijk ver van de stad? Echt niet! Ontdek de verrassingen van de wijk Lunetten, een wijk die nu alleen wordt gezien als misschien wat saaie woonwijk, maar die een rijke historie kent. Zo liep niet alleen de Romeinse noordgrens dwars door Lunetten maar ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Een oude volkswijk en een nieuw labyrint: kom de sfeer proeven van deze volksbuurt die bijna van de kaart werd geveegd. Nostalgie en wetenswaardigheden uit een oude Utrechtse wijk.
Tijdens deze wandeling ontdekt u de Utrechtse wijk Oog in al en vertellen we u waar die vreemde naam vandaan komt.
We maken we een afwisselende wandeling door het groen en langs het bijzondere stratenplan van Berlage en Holsboer.
Ook vertellen we u het verhaal van Everhart Meyster die een belangrijke rol speelde bij de aanleg van park Oog in Al. We volgen de Leidse Rijn van de Rijks Munt naar het Rijks Militair Hospitaal en ontdekken wat woningbouwvereniging “Buiten Thuis” als doel had bij de bouw van de woningen in Oog in Al vanaf 1921. We eindigen de wandeling bij een Château de l'industrie en nieuwe architectuur.
Langs Utrecht-oost liep een spoorbaan, bekend en toch niet zo, van Blauwkapel tot aan Lunetten! Liep, want de spoorlijn is niet meer compleet. Vanaf 1939 is er geen vervoer meer van reizigers. De spoorlijn is ook berucht vanwege de chloortreinen die via deze lijn door de stad denderden. Ook heeft de lijn een heel "donkere kant" die te maken heeft met het wegvoeren van Joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de vernietigingskampen. Tegenwoordig is de spoorlijn in gebruik om bezoekers naar het Spoorwegmuseum te brengen.
Deze wandeling start bij het Hieronymusplantsoen en eindigt bij begraafplaats Kovelswade
Vogelenbuurt en Tuinwijk: ongelijksoortige buren
Na 1920 koos de overheid ervoor verdere bevolkingstoename op te vangen in een omgeving die de voordelen van stad en platteland in zich verenigde. Het principe van de ‘tuinwijk’ werd geboren. In Utrecht profiteerde het NS-personeel daar dankbaar van. Waar de oudere Vogelenbuurt nog gebaseerd was op bestaande infrastructuur, kreeg Tuinwijk kreeg een geheel nieuw, rationeel stratenplan.
De industriële bedrijvigheid in dit stadsdeel ging pas een probleem vormen toen er een park moest komen. Het schoonmaken van de vervuilde grond rond de voormalige gasfabriek bracht heel wat gemoederen in beweging. Maar het resultaat mag er zijn: het nieuw aangelegde Griftpark is een parel van de buurt.
Ook het Zwarte Water slaan we op deze wandeling niet over. Inmiddels is dat grotendeels overkluisd en onzichtbaar. Maar wie zijn ogen de kost geeft, vindt er nog duidelijke sporen van de molens die hier ooit op waterenergie draaiden.
Toen de stadsmuur begon te knellen halverwege de 19e eeuw veranderde het agrarische gebied langs de Biltstraat in een rommelig wijkje met een heel eigen karakter. We maken een wandeling langs een aantal van de plekken die karakteristiek zijn voor deze buurt.
De Bemuurde Weerd was een plek met industrie, maar wat gebeurde er aan de overkant van de Vecht? Was daar ook bedrijvigheid of was het een Utrechts Versailles?
Wereldschokkende details komen aan de orde, maar ook een verhaal over pracht en praal. Naast deze verdwenen bedrijvigheid, besteden we ook aandacht aan meer recente bedrijvigheid en de bestaande toestand, een gloednieuwe stadswijk.
GILDE UTRECHT
Lange Smeestraat 7, 3511 PS Utrecht
Geopend op werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur
Telefoon: 030 2343252
E-mail:
IBAN: NL94RABO 0120 943 298
KvK: 41183482