Gilde Utrecht heeft een zeer gevarieerd aanbod van rondleidingen. Vanwege de veelheid van thema's hebben we onze wandelingen en fietstochten in de catalogus ingedeeld in een aantal rubrieken, van Architectuur tot Zorg. Standaard duren wandelingen 1,5 uur maar langer is ook mogelijk.
Heeft u specifieke wensen wat betreft inhoud of doelgroep (bijvoorbeeld kinderen of mensen met een lichte beperking), dan maken we graag een rondleiding op maat voor u.
In ons protocol is opgenomen dat wij de Covid-19 maatregelen van de Veiligheidsregio Utrecht volgen. Er kunnen daarom maar een beperkt aantal mensen per gids mee. Bij grotere groepen zetten wij extra gidsen in.
De kosten blijven, ook bij inzet van meerdere gidsen, € 8,00 per persoon met een minimum tarief van € 24,00 per aangevraagde groep.
Kijk in de rubrieken hieronder om te zien welke wandeling - of fietstocht - het beste past bij uw gezelschap. Vul daarna het aanvraagformulier in. Bijzonderheden kunt u vermelden bij 'Opmerkingen'. Gilde Utrecht kan op aanvraag rondleidingen verzorgen in het Duits, Engels, Frans en Fries. We ontvangen uw verzoek graag uiterlijk vijf werkdagen voor de gewenste datum. Na ontvangst van het formulier nemen de medewerkers van de balie van Gilde Utrecht contact met u op (meestal op de eerstvolgende werkdag).
Wilt u liever eerst meer informatie, neem dan contact met ons op.
CATALOGUS RUBRIEK RELIGIE
Geen duizelingwekkende bezienswaardigheden tijdens deze wandeling, akkoord. Maar des te meer verhalen over de historische locaties die we tijdens deze wandeling aandoen. Weet jij wat een Mikwe is, een Sjofar, een Menorah? Ooit grondig kennisgemaakt met de twee synagogen in de binnenstad en met het Jodensteegje?
Tijdens deze wandeling gaat u op ontdekkingstocht naar enkele (verdwenen of deels verdwenen) kerken in de omgeving van het Domplein. Waarom zijn er kerken verdwenen en hoe komt het dat ze er nu zo anders uitzien. Aan de hand van deze verdwenen (of niet verdwenen) kerken zien we de kerkelijke ontwikkelingen die in de loop van de tijd hebben plaatsgevonden in de stad.
In de middeleeuwen telde de Utrechtse binnenstad meer dan twintig kloosters. Een aantal daarvan hield zich ook met zorg bezig. Er waren ook gasthuizen waar men zieken verpleegde of onderdak bood aan pelgrims. Na de reformatie verdwenen veel kloostergebouwen of kregen ze een andere bestemming. Het voormalige Regulierenklooster kreeg alsnog een zorgfunctie en werd weeshuis.
De wandeling start en eindigt bij het Catharijneconvent
Eind 16e eeuw wordt Utrecht protestant. Wat heeft dat teweeggebracht?! We doen tijdens de wandeling enkele kerken aan die in de tijd van Beeldenstorm en Reformatie een belangrijke rol speelden. Wie waren Hubert Duifhuis, Petrus Datheen en Anna Maria van Schurman? En ... lastige dominees werden door het stadsbestuur gewoon verbannen. Zo ging dat toen.
GILDE UTRECHT
Lange Smeestraat 7, 3511 PS Utrecht
Geopend op werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur
Telefoon: 030 2343252
E-mail:
IBAN: NL94RABO 0120 943 298
KvK: 41183482